torsdag 12. februar 2015

Bruk av padlet i undervisningen

 
 

Jeg har latt meg fascinere av det didaktiske verktøyet Padlet, som et redskap med mange muligheter innen undervisning i barneskolen. Padlet er meget enkelt å ta i bruk, og svært brukervennlig. Den gir mulighet for å bruke mange medier i samme sted, som tekst, bilder, lydfiler, videoer og lenker. Den egner seg også for digitale utstillinger.

Man oppretter først en konto på https://padlet.com. (Man trenger ikke engang å registrere seg, men hvis du ønsker å ha redigeringsmuligheter på et senere tidspunkt må dette gjøres.) Siden er tydelig, med svært gode instruksjoner, så man lærer fort hvordan man bygger en padlet.

En padlet er som en digital tavle, notatblokk, eller oppslagsverk der du kan dele informasjon med de du måtte ønske. Man kan selv sette begrensninger for hvem som skal kunne lese/skrive på din padlet, noe som er spesielt nyttig ved bruk i undervisning. Under visibility man man bestemme brukeregenskaper, som om padleten kun er en informativ tavle (enveiskommunikasjon), om andre skal få skrive svar (toveiskommunikasjon). Det er enkelt å velge hvordan padlet skal kunne brukes av andre. (Passordbeskyttet, åpen for kun bestemte brukere eller en offentlig variant.)
Læreren kan legge inn faglig stoff. Det tar ikke lang tid å bygge en padlet, og når den i tillegg kan «gjenbrukes», vil man fort tjene inn brukt tid. Lærer kan også bruke padlet på foreldremøter, og på It’s learning. Hva med å linke til padlet med en QR-kode? I delemenyen på padlet ligger QR-koden klar til bruk når du har bygget ferdig en vegg.
Padleten kan selvsagt også brukes av elevene selv. Den er et nyttig verktøy i arbeidet med å samle ressurser og idèer. samle innspill i undervisningssituasjonen, deler oppgaver og fagstoff og samle svar. Har man vennskapsskoler i andre landsdeler eller andre land, er Padlet et artig og fornuftig redskap for kommunikasjon. (Brukerrettighetene må her endres til også å gjelde elevene.)
Ved bruk av padlet oppleves gjerne brukerne som likeverdige bidragsytere.
Padlet får et relativt proft utseende, men er kjempeenkelt å bruke. Dette kan også elever på småtrinn mestre. 

Oppfordrer alle til å prøve!


 

4 kommentarer:

  1. Hei Siv Anita! Her var det mye interessant og lærerikt angående Padlet. Jeg har også skrevet om Padlet på min blogg, så det er morsomt å sammenlikne mitt innlegg med ditt for å se likheter og forskjeller! Jeg er selvfølgelig helt enig med deg at Padlet-plattformen har utallige muligheter. Jeg fikk mange nye tips av deg her som ikke jeg har tenkt på selv, blant annet at man kan linke en Padlet opp mot en QR-kode. Elevene mine bruker iPads og er kjent med QR-systemet, så dette er noe jeg absolutt skal sette meg mer inn i. Det er også veldig lurt å bruke Padlet til foreldremøter og ikke minst samarbeidsskoler eller vennskapsskoler. Jeg har nå begynt å bli så "tøff" at jeg designer mine egne bakgrunner på Padlet! Håper vi kan dele flere tips og opplegg i fremtiden, lykke til!

    SvarSlett
  2. Så fin og grundig inføring om Padlet, fint for sånne som meg som ennå ikke har brukt det, men har planer om det. Liker at du har lagt ved en film fra Youtube om temaet, er fint å få en liten videoinnføring også, lettere å få et inntrykk av programmet enn ved bare å lese om det. Har du opplevd noen negative sider ved Padlet?

    SvarSlett
  3. Jeg har kun brukt Padlet i forbindelse med den fagdidaktiske dagen, Berglind. Opplevde ikke noen utfordringer eller noe negativt da. Blir noe helt annet å ta det i bruk i skolen, tenker jeg. Det er vel da man kan oppleve verktøyets utfordringer og begrensninger. Jeg har tenkt til å finne ut av dette når jeg begynner å jobbe som lærer!

    SvarSlett
  4. Dette er en grundig og god presentasjon av Padlet - og flott med en lenke til film! Jeg liker også det at man kan jobbe med såpass mange forskjellige medier når man bruker Padlet. Har fått noen nye idéer nå, særlig morsomt det med digitale utstillinger.

    SvarSlett